Muhasebe teorisi ve yeni kavramsal çerçeveye göre varlık, borç ve özkaynak kavramlarının tanımı ve sunumu: Ülkelerarası karşılaştırma

Date
2018
Editor(s)
Advisor
Supervisor
Co-Advisor
Co-Supervisor
Instructor
Source Title
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Print ISSN
2149-1844
Electronic ISSN
Publisher
Marmara Üniversitesi, İktisat Fakültesi
Volume
40
Issue
2
Pages
319 - 346
Language
Turkish
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Series
Abstract

Muhasebe teorisinin temel çerçevesini oluşturan önemli konulardan biri finansal tablo unsurlarıdır. Varlık, borç, özkaynak, gelir ve gider olarak bilinen finansal tablo unsurları, finansal tablolarda, işlemlerin ve diğer olayların finansal etkilerinin ekonomik karakterleri dikkate alınarak sınıflandırılmakta ve raporlanmaktadır. Bu unsurların tanımı, tahakkuku ve ölçümüne ilişkin yaklaşım farklılıkları, finansal tablolarda raporlanan tutarların değişiklik göstermesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, muhasebenin teorik çerçevesi kapsamında, varlık, borç ve özkaynak kavramlarının tanımları tartışılmıştır. Ayrıca, 2018 yılında Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayınlanan yeni Kavramsal Çerçevede söz konusu kavramların tanımında yapılan değişiklikler de ele alınmış ve bu değişikliklerin gerekçeleri açıklanmıştır. Diğer taraftan, varlık, borç ve özkaynak kalemlerinin finansal durum tablosundaki sunumuna yönelik olarak Türkiye ve diğer ülkelerdeki uygulamalar karşılaştırmalı bir şekilde ele alınarak incelenmiştir.


The elements of financial statements play an important role within the basic framework of accounting theory. Assets, liabilities, equity, income and expenses known as the elements of financial statements are classified and reported according to their economic characteristics. Differences existing in the definition, recognition and measurement approaches of those elements cause the amounts reported in the financial statements to vary. In this study, the concepts of asset, liability and equity are discussed according to the theoretical framework of accounting. Also, the new definitions of those concepts in the new Conceptual Framework for Financial Reporting (published March, 2018) accompanied with their basis for conclusions are explained. Besides, the presentation of asset, liability and equity in the statement of financial position in Turkey and other countries are be examined in a comparative way.

Course
Other identifiers
Book Title
Citation
Published Version (Please cite this version)