Kebap 49 ve geleneksel Türk mutfağı

Date
2020
Editor(s)
Advisor
Supervisor
Co-Advisor
Co-Supervisor
Instructor
Source Title
Print ISSN
Electronic ISSN
Publisher
Bilkent University
Volume
Issue
Pages
Language
Turkish
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Series
Fevzi Burhan Ayaz, HIST 200-9 (2019-2020 Fall) ; 5
Abstract

Türk mutfağının tarihi İslamiyet öncesi ve sonrasına dayanmaktadır. Geçmişten günümüze kadar gelen başlıca lezzetler çorba, baklagiller, sebzeler ve et yemeklerinden oluşmaktadır. Türk toplumu savaşçı bir şekilde yetiştiğinden ete olan ihtiyaç diğer yemeklere kıyasla daha fazla olmuştur. Türk mutfağı kültürünü benimseyerek, misyon ve vizyonunu buna göre şekillendiren ünlü güreşçi ve kebapçı Sadrettin Özden ve pideci Muzaffer Özbeyoğlu, 1960 yılında Ankara'da Kebap 49'u kurmuştur. Kebap 49 adını kurulduğu yıldan değil, kurucularının bu mesleğe başladıkları sıradaki yaşlarını temsil etmektedir. Kebap 49 halen Tunalı-Bülten Sokak ve Kızılay-Necatibey Caddesi'nde bulunmakta ve Ankara halkı tarafından eskisi kadar çok tercih edilmektedir.


The history of Turkish cuisine dates back to before and after Islam. The main delicacies from the past to the present are soups, legumes, vegetables and meat dishes. Since Turkish society grew up as warriors, the need for meat was greater than other foods. Sadrettin Özden and Muzaffer Özbeyoğlu, who adopted Turkish cuisine culture and shaped their mission and vision accordingly, founded Kebab 49 in Ankara in 1960. Kebab 49 represents the years in which its founders started this profession, not the year it was founded. Kebab 49 is still located on Tunalı-Bulten Street and Kızılay-Necatibey Street and is preferred by the people of Ankara as much as it used to be.

Course
Other identifiers
Book Title
Citation
Published Version (Please cite this version)