Türk kahvesinin tarihi ve nitelikli Türk kahveciliği
Date
2022Publisher
Bilkent University
Language
Turkish
Type
Student ProjectItem Usage Stats
5
views
views
0
downloads
downloads
Series
Ayşenur Dağlı, HIST200-12 (2022-2023 Fall);1
Abstract
Kahve bitkisi 10. yüzyılda Afrika’da keşfedilmiştir. Çeşitli yollarla dünyanın başka
yerlerine taşınan kahve, Yemen çekirdekleriyle Osmanlı Devleti’ne girmiştir. Osmanlı Devleti hem
kahve bitkisinin Avrupa tarafından tanınmasına vesile olmuş hem de bu bitkiden hazırlanan ilk
modern kahve içeceğini Türk kahvesi adı ile tüm dünyaya göstermiştir. Türk kahvesi kahve
çekirdeğinin öğütülme, pişirilme ve sunumuyla kendine has bir kahve çeşididir. Zamanla Türk
kahvesi, Türk topraklarında toplumsal birliktelik anlamı kazanmıştır. Osmanlı’da yaygınlaşan
kahvehane kültürü toplumun sosyal hayatına katkıda bulunmuştur. Kahvehaneler, halka
haberleşme ve sosyalleşme merkezleri olarak hizmet etmiştir. Oluşmaya 16. yüzyılda kahvehaneler
ve sarayda başlayan Türk kahvesi kültürü, zamanla değişen sosyal yapı ve içeceğin üretiminde
görülen kalite kaybı sonucu Cumhuriyet Dönemi’nde zayıflamıştır. Kalitedeki en bariz düşüş,
Büyük Buhran sebebiyle kahvenin temin edildiği kaynağın sınırlandırıldığı dönem olan 1930-1940
yılları aralığında görülmüştür. Bu dönemde değerini kaybeden Türk kahvesinin, bir zamanlar hem
ülke sınırları içinde hem de dünya genelinde sahip olduğu değeri henüz geri kazanamadığı
görülmektedir. The coffee plant was discovered in the 10 th century in Africa. Coffee, which was carried
to different parts of the world in various ways, was introduced to Ottoman Empire with Yemen
coffee seeds. The Ottoman Empire introduced coffee seeds to Europe and also taught them about
the first beverage made with coffee beans in the form of Turkish coffee. Turkish coffee is a type
of coffee that is specialized in the degree of grinding the coffee seed, and the way it is cooked and
presented. With these features, it has become widespread and tradition. Economic and political
events have affected coffee seed use and consumption habits since coffee enters Turkey through
import. In addition, Turkish coffee also means social unity in Turkish lands. The coffeehouse
culture, which became widespread in the Ottoman Empire, contributed to the social life of the
society. It served as a communication and socialization center for the public. Nowadays, Turkish
coffee consumption habits, which started in coffee houses and palaces, have lost their social
value. With the introduction of 3 rd generation coffees into our lives, the value of Turkish coffee is
preserved by qualified coffee.
Keywords
KahveTürk Kahvesi
Kahve çekirdeği
Kültür
Ticaret
Tüketim
Toplumsal değer
Coffee
Turkish coffee
Coffee seed
Culture
Trade
Consumption
Social value
Permalink
http://hdl.handle.net/11693/112220Collections
- History of Turkey 4307