Alkılıç, Başak ElifToprak, ZeynepApaydın, GökçenurPeker, PürlenAkyol, Baha2020-12-032020-12-032020http://hdl.handle.net/11693/54730Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2020This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 22-23).Bu araştırma yazısında Yunatçılar Çamlıbağ Şarapçılık'ın kuruluşundan itibaren günümüze kadar geçirdiği sürece ve günümüzdeki konumuna yer verilecektir. Yunatçılar Çamlıbağ Şarapçılık'ın dördüncü kuşak yöneticisi Haşim Yunatçı ile yapılan röportaj ve söyleşiler kaynak alınarak, Türkiye'de şarapçılığın sorunları ve butik şarapçılığın yeri incelenecektir. Yunatçılar Çamlıbağ Şarapçılık'ın tarihi Bozcaada için önemlidir çünkü adanın ilk Türk ve Müslüman şarapçısıdır. Eski adı Tenedos olan Bozcaada, günümüzde butik şarapçılık için önemli bir konumda olmakla beraber, buradaki şarapçılığın tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Yıllardır süren bu geleneğin Cumhuriyet öncesi yakın tarihteki temsilcileri ise büyük çoğunlukta Rumlar olmuştur. 1925 yılında bir Rumdan imalathane satın alınarak kurulan Yunatçılar Şarapçılık, bu genel kanıyı değiştirmiş ve benzer girişimlere öncülük etmiştir. Bu araştırma ile, ilerleyen zamanlarda Çamlıbağ adını da alacak olan Yunatçılar Şarapçılık'ın Türkiye şarapçılığına olan katkıları, Bozcaada'nın butik şarapçılık için önemi ve şarap kültürünün günümüzde de varlığını sürdürebilmesi için olası çözümlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.In this research article, the period that Yunatcilar Camlıbag Winery (Yunatçılar Çamlıbağ Şarapçılık) has been through since its foundation and its current position will be included. By the help of the interviews with the fourth-generation manager Hasim YUNATCI, boutique winemaking problems and winemaking development in Turkey will be discussed. The history of Yunatcılar Camlıbag Winery is important for Bozcaada because it is the first Turkish and Muslim winery of the island. Bozcaada, formerly Tenedos, is in an important position for boutique winemaking today, but the history of winemaking here dates back to ancient times. The representatives of this tradition, which lasted for years, in the recent history before the Republic were mostly Greeks. Yunatcilar Camlıbag Winery, founded in 1925 with the purchase of a Greek shop, changed this general opinion and led similar initiatives. With this research, Yunatcilar Camlıbag Winery's contributions to Turkey's wine industry, the importance of Bozcaada boutique wineries and wine culture is intended for evaluation of possible solutions to sustain its existence today.27 pagesTurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikeŞarap sektörüButik şarapçılıkBozcaadaHaşim YunatçıÇamlıbağ ŞarapçılıkWine industryBoutique winemakingHasim YunatciYunatcilar Camlıbag WineryÖZTÜRK HIST 200-17/9 2019-20Çamlıbağ Yunatçılar Şarapçılık'ın öyküsü ve Bozcaada'da şarapçılıkStudent ProjectSPB3349