Hacımusalar, BilgeBektaş, EceDemirbaş, DoğaÇamurdan, Göksun UralErtem, Eray2023-03-102023-03-102022http://hdl.handle.net/11693/112262This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2022.Includes bibliographical references (pages 19).Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara, Cumhuriyet Döneminin başlarında henüz gelişmekte olan bir şehirdi. Genç Cumhuriyet ütopyası olarak kurulmaya çalışılan başkent, zamanla çağdaş insan modelinin çizildiği bir merkez haline gelmiştir. Bu şehrin kuruluş aşamasında Atatürk Orman Çiftliği cumhuriyetin temsil ettiği fikirlerin somut bir örneği oldu. Çiftlik 1925 yılında kurulduğunda ise topluma hizmet eden ortak bir kültür merkezi ve böylelikle de kentsel hafıza yaratılması için uygun bir ortam halini aldı. Atatürk Orman Çiftliği’nin bir parçası olan Merkez Lokantası, oluşturulmak istenen kentsel belleğin sosyal ayağını oluşturuyordu. Dönemin önemli eğlence mekânları ve lokantaları arasında yerini alan Merkez Lokantası, yeme içme ve eğlence kültürüyle kentsel belleğe katkıda bulunmuştur. Bu makalede ise kentsel belleğin ne olduğundan ve öneminden; Atatürk Orman Çifliği’nin kuruluş süreci ve Ankara’nın gelişimindeki payından; bu çiftliğin bir parçası olan Merkez Lokantasının tarihi, topluma etkisi ve öneminden bahsedilmektedirAnkara, the capital of the Republic of Turkey, was still a developing city at the beginning of the Republican Period. During the establishment of Ankara as an ideal capital city, with time it became a workshop for modern and civilized people. Atatürk Forest Farm as an important part of this capital became a concrete representation of the ideals of the newly found republic. When Atatürk Forest Farm was established in 1925, it created a common culture that served the community and, as a result, an urban memory was created through Atatürk Forest Farm. Merkez Restaurant, which is a part of Atatürk Forest Farm, was the social step of the urban memory that was wanted to be created. Merkez Restaurant, which took its place among the important entertainment venues and restaurants of the period, organized many celebrations and also hosted important statesmen. Merkez Restaurant took its place as one of the foundation stones of the urban memory of Ankara. In this article, what urban memory is and its importance; the establishment process of Atatürk Forest Farm and its share in the development of Ankara; the history, impact and importance of the Merkez Restaurant, which is part of this farm, are mentioned.23 pagesTurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikeMerkez LokantasıAtatürk Orman ÇiftliğiAnadoluKentsel hafızaLokanta kültürüCumhuriyet dönemiAnkaraMerkez RestaurantAtatürk Forest FarmUrban memoryRepublican periodAnatoliaRestaurant cultureAnkara'nın ilk sosyal ayak izi: AOÇ Merkez LokantasıStudent ProjectSPB4240