Baygün, SelinErdoğan, Nida NurSedır, BatuhanÖzkalaycı, Duru LalOrhan, Talha2022-03-212022-03-212021http://hdl.handle.net/11693/77837Ankara: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2021.This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (page 15).Rize'nin Hemşin köyünde yaşayan Sırt Ailesinin erkekleri, 1890 tarihinden itibaren ekonomik nedenlerle, iş imkanı bulmak üzere Rusya'ya göç etmişlerdir. Ailenin Rusya'ya giden ilk üyesi İbrahim Efendi ve ardından giden diğer Sırt Ailesi üyeleri burada fırınlarda çalışıp pastacılık işini öğrenmişlerdir. 1917 devriminden sonra Türkiye'ye dönen aile üyeleri önce Rize'de tarımla uğraşmış fakat geçim zorlukları çektikleri için İstanbul'a göç etme kararı almışlardır. 1917'de Rusya’dan dönenler arasında yer alan Mehmet Sırt, Kadıköy'de Kars pastanesini açmıştır. Daha sonra İstanbul, Ankara, ve hatta Polonya'da pastacılık yapan Sırt Ailesinin üyelerinin işlettiği son pastane Ankara'daki Denizatı Pastanesi olmuştur. Şu an imalathane olarak devam etmektedirler.The Sırt Family, who had lived in Hemşin village of Rize, immigrated to Russia in 1890 for monetary reasons to track down new opportunities. The first member of the family who went to Russia, Mr.İbrahim followed by the other members of the Sırt Family, worked in bakeries there and learned the pastry business. Returning to Turkey after the 1917 Bolshevik Revolution, the family first dealt with agriculture in Rize, however, went to Istanbul because of financial difficulties. Mehmet Sırt opened Kars patisserie in Kadıköy in the same year that they came back to Turkey, 1917. Later on, Denizatı Patisserie in Ankara was the last patisserie run by the members of the Sırt Family, who made pastry in Istanbul, Ankara, and even Poland.28 pagesTurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Sırt ailesiİşgalHemşinGöçMoskovaİstanbulSırt familyOccupationMigrationSırt Ailesi'nin pastacılık serüveniStudent ProjectSPB3827