Yılmaz, MineÖzzade, Nesli SezinÖzartam, SarpYarışan, BoranDurukan, Tansal Ada2025-02-052025-02-052025https://hdl.handle.net/11693/116147This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 26-28).Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2025.Bu çalışmada Türkiye’deki şeker fabrikalarının tarihsel gelişimini, şeker üretimini ve politikalarını, ayrıca Kastamonu Şeker Fabrikasının kurulumunu, gelişimini ve toplumsal etkilerini kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Günümüze kadar Türkiye’deki şeker fabrikalarının kuruluş süreçlerini ve devletin bu fabrikalar üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili politikalar, bu politikaların uygulanma süreçleri ve bunun ekonomik etkileri açıklanmıştır. Ayrıca, Kastamonu Şeker Fabrikasının bölgesel kalkınmaya katkıları, fabrikadaki cinsiyet dağılımı oranları değerlendirilmiştir. Ayrıca, kaynaklarımızdan aldığımız bilgilerle fabrikanın üretim kapasitesinin ve teknolojik yapısının analizi yapılmıştır. Kastamonu Şeker Fabrikasının güncel müdürü ve eski kalite kontrol müdürü ile yapılan röportajlar sonucunda, fabrikada karşılaşılan sıkıntılar ve fabrikanın Kastamonu üzerindeki etkileri hakkında bilgiler elde edilmiştir.This study comprehensively examines the historical development of sugar factories in Turkey, sugar production, and policies, as well as the establishment, development, and societal impacts of the Kastamonu Sugar Factory. It addresses the establishment processes of sugar factories in Turkey up to the present and the state's influence on these factories. The policies regarding the privatization of sugar factories, the implementation processes of these policies, and their economic impacts are discussed. Additionally, the contributions of the Kastamonu Sugar Factory to regional development and its gender distributions are evaluated. An analysis of the factory's production capacity and technological structure has been made using information gathered from our sources. Interviews with the current director and former quality control engineer provided insights into the factory’s challenges and its impact on Kastamonu.60 pagesTurkishCC BY-NC-ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International)https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Şeker fabrikasıKastamonuŞeker üretimiŞeker politikalarıSugar factorySugar productionSugar policiesKastamonu Şeker Fabrikası : 1963’ten günümüze işleyişi ve katkılarıStudent ProjectSPB5056