Kızık, SinemBilgin, Halil BarkınGece, Seher NurKoşar, SelenDedeler, Ece2022-11-242022-11-242021http://hdl.handle.net/11693/110961This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.Ankara: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2021.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 24-26).Bu makalede Osmanlı döneminden başlayarak Türkiye’de şeker üretiminin günümüze kadar olan süreci ve Ankara şeker fabrikasının kuruluşunu ele aldık. Bu neticede milli hasılaya katkıları, pancarın şekere dönüşüm süreci; sonrasında ise şeker fabrikaları hususunda tartışmalara sebep olan özelleştirme politikaları ve uygulanma süreci değerlendirilmiştir. Pancarın hangi aşamalardan geçerek şekere dönüştüğü, bu işlemler sonucunda elde edilen şekerin kullanım alanı ve üretim teknolojilerine yer verilmiştir. Özelleştirmenin gelir dağılımına etkisine bakılarak, kapasite kullanım oranlarının şeker satış maliyetine etkisi incelenerek özelleştirme politikasının analizi yapıldı. Sonrasında ise, özelleştirme politikasının işçilere ve işçi sendikalarına etkileri değerlendirilmiş olup, özelleştirme politikası sonucunda ise bu durumun en önemli muhatapları olan işçilerin durumu göz önünde bulundurulmuş ve Ankara Şeker Fabrikası çalışanlarıyla röportajlar yapılmıştır. Özelleştirme politikası ve üretim durumu hakkında bilgiler ışığında Ankara şeker fabrikasının günümüz durumu incelenmiştir.In this article, it discussed the process of sugar production in Turkey starting from the Ottoman period and the establishment of the Ankara Sugar Factory. Hence, their contribution to the national product, the conversion process of beet to sugar; afterwards, the privatization policies and its’ implementation process, which caused controversial discussions, were evaluated. The stages in which the beet turns into sugar, the usage area of the sugar obtained as a result of these processes and the production technologies are given. The privatization policy was analyzed by examining the effect of privatization on income distribution and the effect of capacity utilization rates on sugar sales costs. Following that, the effects of the privatization policy on the workers and trade unions were evaluated, and as a result of the privatization policy, the situation of the workers, who were the most important interlocutors of this situation, was taken into consideration and interviews were made with the employees of Ankara Sugar Factory. In the light of information about the privatization policy and production situation, the current situation of the Ankara sugar factory has been examined.40 pagesTurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Ankara Şeker FabrikasıStudent ProjectSPB4042