Bağ, Zeynep BilgeUstabaş, Ali BurakYıldırım, Fikret SerhatNazlı, Zeynep2025-06-252025-06-252025https://hdl.handle.net/11693/117187This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 19-20).Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2025.Meyhaneler, Türk toplumunda önemli bir sosyokültürel konumdur. Osmanlı’dan günümüze uzanan meyhaneler; sadece içki tüketilen bir mekân olmaktansa, edebiyatın, sanatın, siyasetin ve sohbetin iç içe olduğu bir alan olarak şekil almıştır. Ankara’da ise bu meyhane kültürü, diğer bölgelerden farklı olarak, sade ve kamusal bir mekân olarak kimlik kazanmıştır. Farklı sınıf ve çevreler Ankara meyhanelerinde bir araya gelmişlerdir. Dolayısıyla bu meyhaneler özgün birer kimlik kazanmışlardır. Bu bağlamda, 1964 yılından beri Ankara’da kesintisiz hizmet veren Çalıkuşu Meyhanesi özel bir inceleme konusu olarak ele alınmıştır. Çalıkuşu, sadece bir meyhane değil; Ankara'nın değişen kültürel yapısına tanıklık etmiş, farklı kuşaklardan müdavimleriyle hafızalarda yer etmiş bir mekândır. Benzer birçok meyhanenin esnaflığa veda etmesine veya popülerliğini kaybetmesine rağmen Çalıkuşu’nun 61 yıldır hizmet vermeye devam etmesi, onu bir mekân olarak incelemeye değer kılmaktadır.Taverns hold a significant sociocultural position in Turkish society. Extending from the Ottoman era to the present day, taverns have taken shape not merely as places where alcohol is consumed, but as spaces where literature, art, politics, and conversation intertwine. In Ankara, tavern culture has developed a distinct identity compared to other regions—defined by simplicity and a public, inclusive character. People from various classes and backgrounds have come together in Ankara’s taverns, giving these establishments a unique cultural personality. In this context, Çalıkuşu Tavern, which has been operating continuously in Ankara since 1964, is taken as a case study. Çalıkuşu is not merely a tavern—it is a space that has witnessed the shifting cultural fabric of the capital and has remained in the memories of generations of regulars. While many similar taverns have either disappeared or lost their former popularity, Çalıkuşu’s ability to continue serving for 61 years makes it a location worthy of in-depth cultural and historical analysis.23 pagesTurkishCC BY-NC-ND (Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International)https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/AnkaraMeyhaneKültürRakıÇalıkuşuAcımert ailesiTavernCultureAcımert family1964’ten bu yana Çalıkuşu MeyhanesiStudent ProjectSPB5156