Aizad, MahnoorMangi, SeharJaffery, Roshaan AbbasKapıasheva, DianaTaleb, Chifae2022-03-222022-03-222021http://hdl.handle.net/11693/77853This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2021.The History of Turkey course (HIST209) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 19-21).From the late-1830s through the 1920s, a series of events took place that played a great role in Europeanizing the food and dining etiquette within the Ottoman Empire. Initially, the Ottoman Turks' attitudes toward such changes were not entirely positive; but, as the Crimean War unfolded the nature of the influence altered. Following this, Sultan Abdul Aziz, the Ottoman Emperor at the time, and his entourage travelled to Europe in 1867, which had a profound effect on Ottoman palace cuisine afterwards. Finally, the Bolshevik revolution that took place in 1917 forced members of the royal dynasty to flee from Russia to Turkey and, afterward, Europe. These events brought some Russian dishes to Turkish cuisine. Many European travelers wrote about their journeys and experiences during this period, which will aid in understanding how and what changed with the arrival of the White Russians. This paper examines the events that contributed to the Europeanization of food and dining etiquette in the Ottoman Empire, as well as the degree to which they had an influence on the Ottoman sultans and the people of the Empire.1830'ların sonlarından 1920'lere kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nda yemek ve sofra adabının Avrupalılaştırılmasında büyük rol oynayan bir dizi olay gerçekleşmiştir. Başlangıçta Osmanlı Türklerinin bu tür değişikliklere karşı tutumları tamamen olumlu değildi; ancak Kırım Savaşı değişen etkinin doğasını ortaya çıkardı. Bunu takiben, dönemin Osmanlı İmparatoru Sultan Abdülaziz ve maiyetinin 1867'de Avrupa'ya seyahati Osmanlı saray mutfağını derinden etkilemiştir. Nihayet, 1917'de gerçekleşen Bolşevik devrimi, kraliyet 2 hanedanının üyelerini Rusya'dan Türkiye'ye ve ardından Avrupa'ya kaçmaya zorlamıştır. Bu etkinlikler Türk mutfağına bazı Rus yemekleri katmıştır. Birçok Avrupalı gezgin, bu dönemdeki yolculuklarını ve deneyimlerini yazmıştır ve bu Avrupalıların gelişiyle nasıl ve neyin değiştiğini anlamaya yardımcı olmuştur. Bu makale Osmanlı İmparatorluğu'nda yemek ve sofra adabının Avrupalılaşmasına katkıda bulunan olayları ve bunların etkisinin derecesini incelemektedir.22 pagesEnglishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikeTanzimat PeriodCrimean WarWhite RussiansEuropeanisationOttoman foodDining etiquetteOttoman EmpireSultan Abdul AzizFrench CuisineEuropean influence on Ottoman cuisine: From the Tanzimat period (1839-1876) to the 1920sStudent ProjectSPB3756