Kor, EgeUğuralp, BerkAydın, EgeDemirbaş, Cengizhan Mertİlgün, Kemal2019-10-112019-10-112019http://hdl.handle.net/11693/52643Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2019.This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 22-24).Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan keçicilik, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra da hayvancılıkta etkili bir konumdaydı. 1960’lara gelindiğinde artan göç ile azalan kırsal nüfustan dolayı hayvancılık olumsuz etkilendi. Bu sebeple, göç eden nüfus, protein ihtiyacını karşılayamadığı gibi süt üretimi de bu durumdan negatif etkilendi. Bu koşullar daha verimli bir keçi ırkını üretmeyi zorunlu kıldı. Bunun üzerine, Ankara Üniversitesi Zootekni Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Macit Eker ve Prof. Dr. Orhan Düzgüneş öncülüğünde bir keçi melezleme projesi başlatıldı. Bu projede Saanen ve Kilis keçileri melezlenerek Akkeçi ırkı üretilmiş oldu. Bu çalışmada, 1960-1980 yılları arasındaki Türkiye’de keçiciliğin genel durumu, Akkeçi Projesinin süreci ve etkileri irdelenmiştir.Goat raising which has an important place in Turkic culture kept its significance in animal husbandry after Turkish Republic was formed. Beginning in the 1960s, animal husbandry was negatively affected due to increasing emigration which decreased the amount of people living in rural areas. For this reason, not only migrants became unable to satisfy their protein needs, but also milk production was negatively affected as well. These circumstances made it crucial to breed a more efficient goat race. As a consequence, academic members of Ankara University Department of Animal Science, Prof. Dr. Macit Eker and Prof. Dr. Orhan Düzgüneş conducted a goat hybridization project. In this project, Akkeçi race was bred by hybridizing Saanen and Kilis races. This paper investigates the general situation of goat raising in Turkey between 1960-1980, process of the Akkeçi project and its effects.24 pagesTurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikeKeçiHayvancılıkSüt ve piyasasıAkkeçiMelezlemeGöçZootekniGoatHusbandryMilk and Its marketHybridizationEmigrationAnimal scienceÖZTÜRK HIST 200-9/2 2018-19Türkiye'deki ilk keçi melezleme çalışmalarından: Akkeçi ProjesiStudent ProjectSPB2935