Kalpaklı, MehmetMercan, F. Özden2021-03-262021-03-2620191308-2140http://hdl.handle.net/11693/76003Bu makalede Osmanlı kahve kültürünü tanıtmak ve öğretmek amacıyla 17. yüzyıl İtalyan entelektüellerinden Kont Luigi Ferdinando Marsili tarafından 1685 yılında yayımlanan Bevanda Asiatica [Bir Asya İçeceği] başlıklı kitap incelenmiştir. Henüz Batının pek bilmediği bir içecek olan ve Türklerin çokça tükettiği kahvenin sağlık açısından önemini vurgulayan Marsili, Hezârfen Hüseyin Efendi’ye ait olduğunu belirttiği kahve bitkisinin özellikleri ve yararları üzerine Osmanlı Türkçesinde yazılmış kısa bir metni de bu kitabına eklemiştir. Bu anlamda Marsili’nin bu eseri Doğu-Batı arasındaki bilgi aktarımının ve kültürel değiş-tokuşun somut bir örneği olması açısından önemlidir. Mevcut literatürde Luigi F. Marsili’nin hayatı, eserleri ve askerî kimliğiyle ilgili yapılmış çalışmalar olmasına rağmen, kahve kitabından hemen hemen hiçbir yerde bahsedilmemekte ya da sadece ismi anılarak geçilmektedir. Bu makalede, Marsili’nin kahveyle tanışma süreci incelenmiş ve kaleme aldığı Bevanda Asiatica’nın içeriği değerlendirilmiştir.TurkishLuigi Ferdinando MarsiliHezarfen Hüseyin EfendiKahveKültürel alış-veriş17. yüzyıl Osmanlı-Avrupa ilişkileriBir Asya içecegi (Bevanda Asiatica), Kont Luigi Ferdinando Marsili ve Osmanlı kahve kültürüBevanda Asiatica, Luigi Ferdinando Marsili and Ottoman coffee cultureArticle