Erşahince, Umut UtkuErşahince, Zeynep ElvanKosdak, Mehmet FatihÇelik, AytekinBaraklı, Burak Safa2024-02-062024-02-062023https://hdl.handle.net/11693/114267Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2023.This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 19-20).Bu makale, Bulgar göçmenlerinin Türkiye'ye olan geçişinin yemek kültürlerine olan etkisini üç bölümde incelemiştir. İlk bölümde, göçlerin tarihsel ve sosyal bağlamı üzerinde durularak, Bulgaristan'dan Türkiye'ye gerçekleşen göçlerin dört farklı dalgasının nasıl şekillendiği detaylı bir inceleme sunulmuştur. İkinci kısımda, göçmenlerin yaşadıklarının kültürel değerler ve kimlikleri üzerindeki etkileri, özellikle yemek kültürü bağlamında ele alınmıştır. Üçüncü kısımda ise göçmenlerin Türkiye'deki yaşam alanlarına uyum sürecinde yemek kültüründeki evrim ve bu evrimin Türkiye'nin genel yemek kültürü üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde incelenmiştir.This article examines the impact of the transition of Bulgarian immigrants to Turkey on their culinary cultures in three sections. The first section delves into the historical and social context of migrations, providing a detailed exploration of how migrations from Bulgaria to Turkey unfolded in four distinct waves. In the second section, the effects of immigrants' experiences on their cultural values and identities are explored, particularly within the context of culinary culture. The third section thoroughly investigates the evolution of culinary culture during immigrants' adaptation to living in Turkey and analyzes the implications of this evolution on Turkey's overall culinary culture.20 pages.TurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Bulgaristan göçmenleriYemek kültürüGöçKimlikTürkiyeBulgarian immigrantsCulinary cultureImmigrationIdentityTurkeyBulgaristan göçmenlerinin yemek kültürünün incelenmesiStudent ProjectSPB4652