Seyhan, Utku DoğuşPehlivan, SarpPehlivan, AlpTunç, Emir MuratKoç, Alihan2022-03-232022-03-232021http://hdl.handle.net/11693/77877This work is a student project of the Department of History, Faculty of Economics, Administrative and Social Sciences, İhsan Doğramacı Bilkent University.Ankara : İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Tarih Bölümü, 2021.The History of Turkey course (HIST200) is a requirement for all Bilkent undergraduates. It is designed to encourage students to work in groups on projects concerning any topic of their choice that relates to the history of Turkey. It is designed as an interactive course with an emphasis on research and the objective of investigating events, chronologically short historical periods, as well as historic representations. Students from all departments prepare and present final projects for examination by a committee, with 10 projects chosen to receive awards.Includes bibliographical references (pages 13-14).Nevzat Ayabakan, Ankara’da 1980 yılından itibaren balık toptancılığı ile uğraşan bir ticaret adamıdır. Türkiye’ye ilk Norveç somonunu getiren kişi olması sebebiyle kendisi faaliyet gösterdiği çevrede tanınmaktadır. Aynı zamanda Almanya’da üretilen buzhanelerin Türkiye’de kullanılmasını sağlayan kişidir. Ankara’da faaliyetini sürdüren Ayabakan Balıkçılık’ın en son mirasçılarındandır. Cumhuriyet sonrasında su ürünleri ticaretinin dışa bağlılığını önlemek adına çalışmalar yapmış ve yerel üreticilerin, ticaret adamlarının destekçisi olmuştur. 1980’li yıllarda oluşan ticari sorunları anlamış ve çözüm bulma yolunda ilerlemiştir. Meslektaşlarına öncülük etmiş ve yurtdışında karşılaştığı uygulamaları ülke ekonomisini kalkındırmak için kullanmıştır. Yerel üretimde artışı sağlamak ile birlikte ivmesi her geçen gün negatif yönde seyreden yerel balıkçılık toptancılığının akıbetini değiştirmiştir. Ailesi ve çevresi tarafından fazlasıyla sevilmiştir.Nevzat Ayabakan is a trader dealing with fish wholesale in Ankara in the 1980s. It gets its reputation from being the first person to bring Norwegian Salmon to Turkey. At the same time, he is the person who ensures that the icehouses produced in Germany are used for the preservation of fish in Turkey. Continuing its activities in Ankara, Ayabakan is one of the last heirs of Fishing. After the Republic, he worked to prevent the foreign dependency of the aquaculture trade and became a supporter of local producers and traders. He understood the commercial problems that occurred in the 1980s and proceeded to find solutions. He pioneered his colleagues and used the practices he encountered abroad for the development of the country's economy. Increasing and accelerating local production has changed the direction of the downstream local fisheries wholesale. He was greatly loved by his family and surroundings..21 pagesTurkishCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikehttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/BalıkçılıkNorveç somonuTicaretTürkiye’de ilk balık ithalatı: Nevzat Ayabakan ve ailesinin ticari mirasıStudent ProjectSPB3764