Browsing by Author "Dolgun, Can"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Restricted İlk İnegöl köftecisi “Besler Köfte”(Bilkent University, 2021) Dolgun, Can; Çakır, Simce; Mısırlı, Hilal Sim; Aslan, Gökçe Dilara; Özdemir, Ece BeyzaFarklı coğrafyalarda Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde yaşamış insanlar, yaşadıkları bölgelerdeki baskılardan kaçarak Türkiye’ye göç etmiştir. Besler ailesi de 1892 yılında Bulgaristan’dan göç ile Türkiye’ye geldiğinde Bulgar mutfağının etkilerini Türkiye’deki restoranlarına taşımıştır. Bulgar yemek kültürünün bir parçası olan et yemeklerinden köfte, Besler ailesi ile Bursa’da İnegöl köftesi olarak tüm Türkiye’ye mal olmuştur. Bu araştırmada, Bulgar ve Türk mutfağının karşılaştırılması, Besler ailesinin Bulgaristan’dan göçü, 100 yılı aşkın süredir bir aile işletmesi olarak devam eden Besler Köfte’nin kuruluşu, usta-çırak ilişkisine dayanan eğitim şekli, köftenin değişmeyen tarifi ve işletmenin yıllardır başarılı bir şekilde nasıl devam ettiği anlatılacaktır.